top of page

İş Sağlığı ve Güvenliği Lisans Hangi Sınıf?

Son yılların en çok önem kazanan meslekleri arasında iş sağlığı ve güvenliği yer alır. İş sağlığı ve güvenliği çalışanları meslek hastalıklarından ve iş kazalarından korumayı hedef alır. Bu doğrultuda birçok konuda çalışmalar yaparak işyerini sağlıklı ve düzenli hale getirir. Ülkemizde önemi giderek daha da artan iş sağlığı ve güvenliği bölümü alanında uzman kişiler yetiştirir. İş güvenliği uzmanları çalışma hayatındaki tehlike ve risklere karşı gereken önlemlerin alınmasını sağlar. İş sağlığı ve güvenliği sınıfları tehlike sınıfına göre değişiklik gösterir. Bu doğrultuda iş sağlığı ve güvenliği lisans hangi sınıf sorusunun cevabını detaylı bir şekilde açıklayacağız.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifika Sınıfları Nedir?


İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifika Sınıfları Nedir?
İSG Belgesi Sınıfları

İş sağlığı ve güvenliği sertifikası 3 çeşittir. Belgeler A, B, C olmak üzere tehlike sınıflarına ayrılır. Her tehlike sınıfının bakabildiği işyerleri birbirinden farklıdır.

Mesleğe yeni başlayan uzman kişilere C sınıfı belge verilir. C sınıfı az tehlikeli olarak bilinir. C sınıfından sonra verilen belge çeşidi ise B sınıfıdır. B sınıfı tehlikeli işyerlerini temsil eder. Çok tehlikeli işyerlerine ise A sınıfı iş güvenliği uzmanları bakabilir.

 

A, B, C İş Güvenliği Sertifikası Kimlere Verilir?

A, B, C İş Güvenliği Sertifikası Kimlere Verilir?
İSG Tehlike Sınıfları

A, B, C sınıfı sertifika türlerinin her biri farklı şartları yerine getiren kişilerdir. Uzmanlık şartları da sınıfsal olarak farklılık gösterir. C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği belgesi alabilmek için aşağıdaki bölümlerden mezun olmak gerekir:

- Mühendislik - Mimarlık

- Fen - Edebiyat (Fizik, Biyoloji, Kimya)

- Teknik Öğretmenlik

- İş sağlığı ve güvenliği bölümü ön lisans - lisans.


B sınıfı iş sağlığı ve güvenliği belgesi alabilmek için ise şartlar biraz daha farklıdır. En önemli şart C sınıfı belge ile 3 yıl fiilen çalışmış olmaktır. Uzman kişilerin 3 yıldır çalıştığını belge ile kanıtlaması gerekir. Ardından B sınıfı İSG eğitimine katılarak akabinde iş güvenliği uzmanlığı sınavı yapılır. Adaylar minimum 70 puan almalıdır.


A sınıfı iş sağlığı ve güvenliği belgesi alabilmek için ise:

B sınıfı belge ile en az 4 yıl çalışmış olmak gerekir. 4 yıldır çalıştığını belgeleyen mühendis, mimar ve teknik öğretmenler sınava girerek başarılı olduğu takdirde A sınıfı İSG uzmanı olmaya hak kazanır. A sınıfı uzman olmak için Genel Müdürlük ve bağlı birimlerde 10 yıl ve üzeri görev yapma şartı sorulur. Ancak bahsedilen kişilerin de yine sınava girilmesi ve başarı elde edilmesi gerekir.

Bununla birlikte;

- İSG alanında doktora yapan mühendislik, mimarlık ve teknik personellere

- En az 8 yıl İSG alanında teftiş yapmış mühendis, mimar ve teknik personellere

- Genel Müdürlük ve bağlı birimlerde en az 8 yıl görev alan mühendis, mimar ve teknik personellere A sınıfı İSG uzmanı olma hakkı verilir.

 

A, B, C İş Güvenliği Sertifikası ile Hangi İşyerlerine Bakılır?


A, B, C İş  Güvenliği Sertifikası ile Hangi İşyerlerine Bakılır?
iş sağlığı ve güvenliği lisans sınıfı

İş güvenliği uzmanlığı A, B, C sınıfı nedir sorusu kadar merak edilen bir soru daha vardır. Buna göre iş sağlığı ve güvenliği lisans bölümü mezunlarının hangi sınıfa bakabileceğidir. İş sağlığı ve güvenliği lisans mezunları C sınıfı uzman olma hakkı elde eder. Ancak C sınıfı uzman olabilmek için sınava girmek ve başarı elde etmek gerekir. Bu noktada iş sağlığı ve güvenliği 4 yıllık okuyanlar 2 yıllık okuyanlarla farkını sorgular. Tek fark lisans mezunlarının eğitime katılma zorunluluğunun bulunmamasıdır.


 

TMGD ve İSG Kursu Destek Hattı +90 532 238 12 50

KDU Eğitimleri ve İSG Yüksek Lisans Destek Hattı +90 532 720 68 32

Mevcut Öğrencilerimiz ve Uzaktan Eğitim Destek Hattı +90 532 238 12 64


Yorumlar


bottom of page