İş sağlığı ve güvenliği kanunu çerçevesinde birçok iş yeri tehlike sınıfına göre iş güvenliği ve sağlığı uzmanı ile iş yeri hekimi çalıştırma zorunluluğu bulunuyor.
İşyeri Hekimliği Sınavı Ne Zaman?
İşyeri hekimliği sınavı her yıl ÖSYM’nin internet sitesinde yayınlanan akademik takviminde belirtilen tarihlerde ve yerlerde yapılıyor. ÖSYM'nin 2023 yılı takvimine göre, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İş Yeri Hekimliği İSG/1 sınavı 06.05.2023 tarihinde, İSG/2 sınavı ise 10.12.2023 tarihinde yapılacağı görülüyor.
İşyeri Hekimliği Sınavı Geçme Notu?
Sınava giriş yeterliliği bulunan adayların sınavda başarılı olarak iş yeri hekimliği sertifikasına sahip olabilmeleri için 70 puan almaları gerekiyor. Sınav puanlaması 100 üzerinden hesaplanıyor.
İşyeri Hekimliği Sınavı Kaç Saat?
ÖSYM tarafından akademik takvimi ile duyurulan iş yeri hekimliği sınavında eşin puana sahip çoktan seçmeli 50 soru sorulmakta ve bu 50 soru için cevaplama süresi 75 dakikadır.
İşyeri Hekimliği Sınavı Yılda Kaç Kez Yapılır?
İşyeri hekimliği sınavı, İş sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünce ÖSYM aracığıyla yapılıyor. Sınava aynı zamanda iş güvenliği uzmanları da girdiğinden, sınavın genel ismi İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı olarak biliniyor. Bu sınav ÖSYM’nin her yıl yayınlanan takvimine göre İSG/1 ve İSG/2 olmak üzere yıl içerinde iki kez yapılıyor.
İşyeri Hekimliği Sınavına Kimler Girebilir?
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen, İşyeri hekimliği kursunu başarı ile tamamlayan Hekimlik diplomasına sahip bilim doktorları işyeri hekimliği sınavına girebiliyor.
İşyeri Hekimliği Belgesi Kimlere Verilir?
İşyeri hekimliği belgesi sahip olma şartlarını şöyle sırlayabiliriz
-
İşyeri Hekimliği Sınavına girerek başarılı olan hekimlere
-
Hekimlik belgesi bulunan iş sağlığı ve güvenliği bilim doktorlarına
-
Hekim İş müfettişlerine (alanında sekiz yıl teftiş yapan)
-
İş sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ile bağlı olan birimlerinde iş sağlığı ve güvenliği alanında en az sekiz yıl s süre ile fiilen çalışmış olan hekimlere
İş yeri hekimliği belgesini alan adaylar işyerine başlamaları için gerekli olan diğer başvuruları tamamlamalarıyla birlikte iş yeri hekimi olarak çalışabiliyor.
İşyeri Hekimliği İçin Kurs Şart Mı? İş Yeri Hekimliği Belgesi Nasıl Alınır?
İşyeri hekimi olmak isteyen tıp fakültesi mezunu hekim adayların İş sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen İş yeri hekimliği kursunu tamamlayarak sıva girip başarılı olmaları gerekiyor.
Adayların İşyeri hekimliği belgesi almak için öncelikle ÖSYM tarafından yapılan sınavda başarılı olması gerekiyor. Sonrasında belge için gerekli olan harçların yatırılması ve başvurun tamamlanmasıyla birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından işyeri hekimliği sertifikası veriliyor.
İşyeri Hekimliği Kursu Ne Kadar?
İşyeri hekimliği kursu ilgi bakanlıkça yetki verilen kurs merkezleri tarafından veriliyor. Kurslar bu eğitimleri kursiyerlere her yıl belirledikleri belirli bir ücret karşılığında veriyor. Ayrıca kurslar sınava hazırlık, staj gibi durumlarda da kursiyerlerine rehberlik ediyor.
İş Yeri Hekimliği Sertifikası Kaç Saat?
İşyeri hekimliği sertifikası için kurs süresi 90 saat Asenkron eğitim, “Offline” yapılmaktadır. Sonra ki; 90 saat Senkron eğitim ve 40 saati staj olacak şekilde 220 saatlik bir kurs süresiyle tamamlanıyor.
İşyeri Hekimliği Kursu Kaç Ay?
Belgeleri tamamlayarak kursa başlayan adaylar staj hariç 180 saatlik bir eğitim alacağı ve günde 6 saatlik bir eğitim verildiği düşünüldüğünde kur yaklaşık olarak staj süresi ile birlikte 1,5, 2 ay kadar sürebiliyor.
İsg Sertifika Ücreti Ne Kadar?
Sertifika ücretine her yıl bakanlığın belirlediği oranlarda artış yapılmakla birlikte 2023 yılı için iş yeri hekimi için sertifika ücreti 1534,00 TL olarak belirlenmiştir.
İşyeri Hekimliği Belgesini Kim Verir?
Kurs sürecini tamamlayıp, sınava girerek başarı olan adaylar, sertifika ücretini yatırarak hazırlanan diğer belgeler ile birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı olan İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğüne başvuru yapıp, iş yeri hekimliği belgesini alabiliyor.
Kimler İş Yeri Hekimi Olabilir?
İşyeri hekimi olabilmek için öncelikle şart tıp fakültesi mezunu olmakla birlikte iş yeri hekimliği kurs sürecini tamamlayarak sınav girip iş yeri hekimliği sertifikasına sahip olmak gerekiyor. Sertifika sahibi hekimler çalışmak istekleri kuruma başvuru yaparak yardımcı personel ile birlikte görevini ifa edebiliyor.