top of page

İsg Sınavına Kimler Girebilir? 2022


İsg Sınavına Kimler Girebilir? 2022

İsg sınavı hakkında merak edilenleri yanıtladığımız sorulardan biri de İsg Sınavına Kimler Girebilir? olacaktır. İsg Sınavına Kimler Girebilir? sorusunun yanında 2022 İsg Sınav Tarihleri ve İş güvenliği uzmanlığı sınavı içerikleri hakkında da bilgi vereceğiz.



Her yıl iki defa yapılan iş sağlığı ve güvenliği sınavı, birçok iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi ve diğer sağlık personeli adayının hazırlandığı önemli bir sınavdır.


İsg Sınavına Kimler Girebilir? 2022


Şimdi İsg Sınavına Kimler girebilir sorusunu cevaplayalım:


  • Mühendislik,

  • fen ve mimarlık fakültesi mezunları,

  • teknik öğretmenler,

  • iş sağlığı ve güvenliği lisans veya ön lisans programı mezunları,

  • ÖSYM’nin düzenlediği İSG sınavına girerek iş güvenliği uzmanı olabilmektedirler.


Sınava girmeye hak kazanmak için İSG eğitim kurumlarından 220 saat eğitim, 40 saat de staj görmeleri gerekmektedir. İSG lisans mezunlarının ise bu İSG kursu almalarına gerek yoktur, mezun olmalarından itibaren direk sınava girmeye hak kazanmaktadırlar.





 


2022 İsg Sınav Tarihleri


2022’de İş Güvenliği uzmanı, İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personeli olmak isteyen adayların gireceği ilk sınav 15 Mayıs 2022 tarihinde gerçekleşmiştir. İş Güvenliği uzmanı ve İşyeri Hekimi olmak isteyen adaylar sınavda 100 puan üzerinden 70 puan almaları gerekirken Diğer Sağlık Personeli adaylarının 100 puan üzerinden 60 puan almaları gerekmekte. Sınav başvuruları 25 Mart – 4 Nisan tarihinde yapılmış, başvuruyu kaçıran adaylar ise 12 Nisan tarihinde geç başvuru yapabilmişlerdir. 2022’de bir diğer sınav 11 Aralık tarihinde olarak yapılacaktır.


Kurumlarda İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesi kapsamında iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirmesi yapması veya Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinden İSG hizmeti alması gerekmekte. İSG uzmanı, İşyeri hekimi ve diğer sağlık personeli olmak için ise öncelikle bu alanda Çalışma Bakanlığınca yetkilendirilmiş Özel Eğitim Kurumlarından eğitim almaları ve ÖSYM’nin yapacağı İSG sınavına katılmaları gerekmektedir.


İsg Sınav İçerikleri


İSG sınavı, A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı testi, B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı testi, C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı testi, İş yeri hekimliği testi ve Diğer sağlık personeli testi olmak üzere 5 ayrı grupta soruların olduğu çoktan seçmeli bir sınav olarak belirlenmiştir. Her bir testte 50 soru bulunmakta. Test gruplarında ortak sorular olabileceği gibi farklı sorular da yer alabilmektedir. Sınavda İSG kavram ve terimleri, dünyada ve ülkemizde isg uygulamaları, genel hukuk, iş hukuku, sağlık ve mevzuat konularından soru gelmekte.


A, B ve C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sınav konuları ile soru yüzdelikleri ağırlıklı olarak %40 oranında Teknik Konulardan oluşuyor.


İş sağlığı ve güvenliği sınavlarında en önemli kaynak güncel mevzuat yani kanun, tüzük ve yönetmelikler olarak söylenmiştir. Bunların yanında son dönemde güncel yani en yeni konulardan da bir kaç soru çıkmaktadır. Sınava çalışırken öncelikle güncel mevzuat, daha sonra geçmiş yılların soruları ve örnek sorular çözülmesi önerilmiştir.


Başvuruların alınması, sınavın yapılması, güvenlik önlemleri, sınav ücretinin yatırılması, sonuçlara itiraz vb. sınav ile ilgili güncel gelişmeler, başvuru tarihlerinde ÖSYM'nin internet adresinden duyurulmaktadır.

İş sağlığı ve güvenliği, tüm meslekleri ve çalışma alanlarını kapsayan bir faaliyet konusu olması nedeniyle öğrenebileceğimiz bilgiler açısından sonsuz bir konu içeriği gibidir. Ancak her sınav gibi iş sağlığı ve güvenliği sınavı da belirli konular içerisinde yapılır.


Sınavda çıkan tüm soruların cevabını yönetmeliklerde ve özellikle yönetmeliklerin eklerinde bulunabilmekte. Bu nedenle sınava çalışırken 4857 sayılı İş Kanunu, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, özellikle 6331 sayılı kanuna dayanan yönetmelik, tüzük ve tebliğler kaynak olarak seçilmelidir ve okunmalıdır. Yönetmelik eklerinden çok sayıda soru çıkabilmektedir.




 

 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

 





bottom of page