top of page

İSG Sınavı Hakkında Merak Edilenler


İsg Sınavı Hakkında Merak Edilenler

İşletmelerde ve kurumlarda İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak çalışabilmek için sertifika alma zorunluluğu bulunuyor, bu alanda kariyer yapmak isteyen adaylar ÖSYM’nin yaptığı İSG sınavına giriyorlar. Sınava girecek adaylar İSG sınavına kimler girebilir? Sınavda Hangi konulardan sorular geliyor? gibi sorulara yanıt arıyor. O halde İSG Sınavı hakkında ile ilgili bu sorularınızı yanıtladığımız içeriğimize geçelim. 2022 İSG Sınav Takvimi



İSG Sınavı Ne Zaman?


2022’de İş Güvenliği uzmanı, İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personeli olmak isteyen adayların gireceği ilk sınav 15 Mayıs 2022 tarihinde yapılacaktır. İş Güvenliği uzmanı ve İşyeri Hekimi olmak isteyen adaylar sınavda 100 puan üzerinden 70 puan almaları gerekirken Diğer Sağlık Personeli adaylarının 100 puan üzerinden 60 puan almaları gerekiyor. Sınav başvuruları 25 Mart – 4 Nisan tarihinde yapılmış, başvuruyu kaçıran adaylar ise 12 Nisan tarihinde geç başvuru yapabilecektir. 2022’de bir diğer sınav 11 Aralık tarihinde yapılacaktır.



İSG Sınavına Kimler Girebilir?


Kurumlarda İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesi kapsamında iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirmesi yapması veya Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerinden İSG hizmeti alması gerekir. İSG uzmanı, İşyeri hekimi ve diğer sağlık personeli olmak için ise öncelikle bu alanda Çalışma Bakanlığınca yetkilendirilmiş Özel Eğitim Kurumlarından eğitim almaları ve ÖSYM’nin yapacağı İSG sınavına katılmaları gerekir.

Peki kimler bu sınava girebilir?


İSG Uzmanlığı için; Fen, Mühendislik, Mimarlık Fakültesi mezunları, teknik öğretmenler ve iş sağlığı ve güvenliği bölümü ön lisans ve lisans mezunları İSG sınavına girerek iş güvenliği uzmanı olabilir. Sınava girebilmek için Bakanlığın yetkilendirdiği İSG eğitim kurumlarında staj eğitiminin de bulunduğu toplamda 220 saat eğitim almak gerekiyor. Burada bir hatırlatma yapalım. Üniversitelerin İSG Lisans bölümlerinden mezun olanların bu eğitimi almalarına gerek yoktur. Bu gruptaki mezunlar doğrudan İSG sınavına katılabilirler.


İşyeri Hekimliği için; Üniversitelerin Tıp Fakültelerinden mezun olanlar yine Bakanlıkça yetkilendirilmiş eğitim kurumlarında işyeri hekimliği kursu aldıkları takdirde işyeri hekimi olmak için İSG sınavına girebilirler.


Diğer Sağlık Personeli için; Hemşire, sağlık memuru, acil tıp teknisyeni ve çevre sağlığı teknisyeni diplomasına sahip olanlar yetkili eğitim kurumlarında diğer sağlık personeli eğitimlerini tamamlayarak İSG sınavlarına girebilirler.


Sınavda Hangi Konulardan Sorular Geliyor?


İSG sınavı, A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı testi, B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı testi, C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı testi, İş yeri hekimliği testi ve Diğer sağlık personeli testi olmak üzere 5 ayrı grupta soruların olduğu çoktan seçmeli bir sınavdır. Her bir testte 50 soru bulunur. Test gruplarında ortak sorular olabileceği gibi farklı sorular da yer alabilir. Sınavda İSG kavram ve terimleri, dünyada ve ülkemizde isg uygulamaları, genel hukuk, iş hukuku, sağlık ve mevzuat konularından soru gelmektedir.


A, B ve C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı sınav konuları ile soru yüzdelikleri ağırlıklı olarak %40 oranında Teknik Konulardan oluşuyor.


İşyeri Hekimliği sınav konuları ile soru yüzdelikleri ağırlıklı olarak %50 oranında Sağlık Konularından oluşuyor.


Diğer Sağlık Personeli (İşyeri Hemşireliği) sınav konuları ile soru yüzdelikleri ağırlıklı olarak %35 oranında Sağlık Konularından oluşuyor.



 

Güncel İş Güvenliği Eğitimi Haberlerini Takip Edebilmek Abone Olun;

 
 
 

 

12 Yıllık Eğitim Tecrübesi,

81 İlde, binlerce referans ile

Gururla eğitimlerine devam eden

 

Ücretsiz Danışma Hatlarımızı aramadan,

Önce Diğerlerini Arayın; Farkı Farkedin :)

+90 532 238 12 50

+90 532 359 12 50

+90 532 720 68 32

 

İç Anadolu Bölge Müdürlüğü Gültepe Mh. 3. Toptancılar Sk. MAQAM Office B Blok No:505 58080 | Merkez | SİVAS +90 850 550 58 06


Genel Müdürlük Ehlibeyt Mh. Tekstilciler Cd. Türeli İş Merkezi No:14/6 Kat:3 06520 | Çankaya | ANKARA +90 312 911 94 14


Marmara Bölge Müdürlüğü Y. Dudullu Mh. Bayrak Cd. Bilim Tower 30/75 Kat:10 34775 | Ümraniye | İSTANBUL +90 216 606 17 58

 


Comments


bottom of page