İşyeri Hemşireliği Sınavı her yıl senede iki kez ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Sınav genel itibariyle İSG olarak yapılmakta, bunun içinde yer alan kategorilerden birisi de Diğer Sağlık Personeli Sınavı olmaktadır. Adayların sınav tarihlerinden önce eğitimlerini tamamlamaları, gerekli evrakları ve belgeleri temin ederek uygun tarihler arasında başvuruda bulunmaları gerekmektedir. ÖSYM’nin sınav takviminde bu yıl da Diğer Sağlık Personeli Sınavı yılda iki kez yapılacak şekilde duyurulmuştur.
İşyeri Hemşireliği (Diğer Sağlık Personeli) Sınavı Ne Zaman 2023?
İşyeri Hemşireliği Sınavı Çalışma Bakanlığı tarafından ÖSYM’ye yaptırılmaktadır. Bu nedenle her yıl ÖSYM Sınav Takvimi içerisinde İSG sınavları da yer almaktadır. Sınav takviminde genel olarak İSG şeklinde geçen sınavlar beş ayrı sertifika alanında gerçekleştirilmekte, bunlardan birisi de İşyeri Hemşireliği Sınavı olmaktadır.
2023 İşyeri Hemşireliği Sınavı İSG/1 ve İSG/2 şeklinde duyurulmuştur. Dolayısıyla Diğer Sağlık Personeli sınavı 2023 yılında iki kez yapılacaktır. İSG/1 sınavı 06 Mayıs 2023 tarihinde yapılacaktır. İSG/1 sınavı başvuruları 17 Şubat – 23 Şubat 2023 tarihleri arasında alınacaktır. İşyeri Hemşireliği birinci sınavın sonuçları 01 Haziran 2023 tarihinde açıklanacaktır.
2023 İSG/2 10 Aralık 2023 tarihinde yapılacaktır. Bu ikinci sınavın başvuruları 26 Ekim – 2 Kasım 2023 tarihleri arasında alınacaktır. İSG/2 sonuçları ise 3 Ocak 2024 tarihinde ilan edilecektir.
İşyeri Hemşireliği Sınavı Kaç Soru?
2023 DSP sınavı 50 sorudan oluşmaktadır. Sorular çoktan seçmelidir. 10:15’te başlayan sınavlar saat 11:30’da bitmektedir. Dolayısıyla adayların 50 soruyu cevaplamak için 75 dakika süreleri bulunmaktadır.
Diğer Sağlık Personeli 2022 sınavları Türkiye’de her ilde yapılmamaktadır. Bu yıl sınavın yapılacağı iller şunlardır:
-
Adana,
-
Ankara,
-
Antalya,
-
Bursa,
-
Diyarbakır,
-
Erzurum,
-
Eskişehir,
-
Gaziantep,
-
İstanbul,
-
İzmir,
-
Kayseri,
-
Konya,
-
Malatya,
-
Samsun,
-
Sivas,
-
Trabzon,
-
Van.
DSP Sınavına Kimler Girebilir?
2023 DSP sınavı için öncelikle adayların belli bölümlerden mezun olmaları gerekir. Bunlar yönetmelik icabı Diğer Sağlık Personeli olabilecek kişilerdir ve şu unvanlara sahip olmaları gerekir:
-
Hemşire,
-
Çevre sağlığı teknisyeni,
-
Acil tıp teknisyeni,
-
Sağlık memuru.
Sınav başvuru tarihinden önce bu bölümlerden mezun olan kişiler başvuruda bulunabilirler. Adayların mutlaka sınav başvuru tarihinden önce bölümlerinden mezun olmaları ve diploma sahibi olmaları gerekir. Ardından bakanlıkça yetkilendirilmiş kurumlarca verilen eğitimlere katılmaları gerekir ve eğitimlerin de sınav tarihinden önce tamamlanarak sisteme kaydedilmiş olması gerekir.
Adayların alması gereken İşyeri Hemşireliği eğitimleri toplam 90 saat olmakta, 45 saat Asenkron eğitim, “Offline” yapılmaktadır. Sonra ki; 45 saat Senkron eğitim ise, yetkili eğitmenler ile canlı gerçekleşmektedir. Sınav tarihinden önce eğitimlerin tamamı bitirilmelidir.
DSP Sınav Başvurusu Nasıl Yapılır?
İşyeri Hemşireliği Sınavı 2023 yılı başvuruları nasıl yapılır?
-
Aday ÖSYM sitesine e devlet bılgılerıyle veya ÖSYM Aday İşlemleri Kullanıcı ve Şifresiyle giriş yaptıktan sonra İSG/1-2023 sınavına başvuru sekmesine giriş yaparak kendi uzmanlık alanını seçer.
-
C İSG, DSP ,IYH ,A İSG ,B İSG gibi alanlardan kendi alanını seçerek ÖSYM'nin belirlediği kendi ikametgahına en yakın 2 ili seçerek sınav başvuru adımlarını tamamlar.
-
Sonrasında ÖSYM'nin ödeme sayfasından kart bilgileriyle ödemesini yapabilir veya ÖSYM ile anlaşmalı olduğu Banka ATM, Online İşlemler ve Şube aracılığıyla ödemelerini gerçekleştirerek sınav başvuru süreçlerini tamamlamış olurlar.
İşyeri Hemşireliği Sınavı başvuru takibi de yine aynı ekrandan yapılabilecek, bakanlık adaylara herhangi bir evrak göndermeyecektir. Sınavlara girecek adayların eğitimlerini mutlaka sınav tarihinden önce tamamlamaları gerekmektedir. Eğitimlerini sınav vaktine kadar tamamlamayan adaylar sınava giremeyeceklerdir.
Adayların uygulamalı eğitimlerinin tamamlanabilmesi için staj yapılan işyerinin İSG-KATİP üzerinden bildirilmiş olması gerekir. İlgili İSG profesyoneli ve staj yapılan işyerinin e-bildirge kullanıcısı tarafından yine en geç sınav tarihine kadar onaylanmış olması gerekir.
İSG-KATİP üzerindeki Sorgulama & Başvuru sekmesinde yer alan kişi kartından adaylar katıldıkları eğitim programına ilişkin detayları görüntüleyebilirler. Devamsızlık durumlarını, uygulamalı eğitimlerinin onaylanıp onaylanmadığını ilgili ekranda görebilirler.
İşyeri Hemşireliği Sınavı 2023 sınavına başvuru yaptıktan sonra dosya incelemesi elektronik ortamda yapılacaktır. Bu nedenle geri bildirimler de elektronik ortamda İnceleme Durumu bölümünde görülecektir. İnceleme sonucunda Uygun – Eksik – Uygun Olmayan şeklinde geri dönüşler olacaktır.
Bulut Akademi olarak alanında deneyim sahibi, işini özveriyle yapan ve dinamik yapısıyla sürekli kendini geliştiren, yenileyen bir kadroyla çalışıyoruz. Eğitim süreçleri yanında kursiyerlerimizin sınav başvurularında da gereken her türlü desteği sağlıyor, danışmanlık yapıyor ve süreci en iyi şekilde yönetiyoruz. Başarıya etkin şekilde ulaşmanız adına bütün olanaklarımızı seferber ediyoruz. Dilediğiniz zaman çağrı merkezimizi arayabilir, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.