İş Güvenliği Uzmanlığı Belgesi
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında, çalışma alanındaki güvenlik ve sağlığı korumak amacı ile kamu ve özel kuruluşlarda iş güvenliği sertifikalı uzman kişiler görev yapmakta. İş Güvenliği Belgesi sahibi olmak için kişiler, uygulamalı bir eğitim almalı, daha sonra İSG Sınavı na girip geçer not almalıdır.
İş Güvenliği Belgesi Nasıl Alınır?
İş güvenliği belgesi alabilmek için bakanlıkla anlaşmalı olan kurum ve kuruluşlardan eğitim almalı ardından uzmanlık sınavına girmelisiniz. İş güvenliği uzmanı olmak isteyen kişiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yılda iki defa düzenlediği sınava girebilirler. Ancak iki sınavdan da geçemeyen adaylar yeniden uygulamalı eğitim almak zorundadır. İlgili kurum ya da kuruluşlardan 220 saatlik eğitim alıp uzmanlık sınavında 70 üzeri geçer not alan adaylar belge almaya hak kazanmakta.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kursu Kaç TL?
İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kursu Fiyatları dönemsel olarak değişkenlik göstermektedir. KARiYER ENSTiTÜSÜ™ Markası olan BULUT AKADEMi™ ailesi, sizlere en uygun fiyat ve ödeme şekli sağlamaktadır. Sizde güncel fiyatları öğrenmek istiyorsanız hemen aşağıdaki formu doldurun. Eğitim Danışmanlarımız sizi arasın.
2023 Yılı İSG Profesyoneli Sertifika Ücretleri
-
2023 Yılı için iş güvenliği uzmanlığı, hekimliği ve İSG Eğitici belge fiyatı 1534,00 TL,
-
Diğer sağlık personeli belge ücreti 383,50 TL’dir.
İş Güvenliği Belgesi Nereden Alınır?
İş güvenliği belgesi almaya hak kazanan kişiler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kişilere teslim edilir.
İş Güvenliği Belgesi Alma Şartları
-
Aranan şartlardan en belirgini, adayların mimarlık, mühendislik fakültesinden mezun olup bir süre hizmet vermeleri gerekmektedir.
-
Üniversitelerin mimarlık, mühendislik, fizik, kimya lisans programlarından mezun olanlar, ayrıca iş sağlığı ve güvenliği meslek yüksek okulu mezunları kurs ve sınavlara başvurarak belge alabiliriler.
-
Ayrıca mühendislik, mimarlık fakültesi mezunları doktora programı tamamlarsa eğitim veya sınava ihtiyaç duymadan belge alabilirler.
-
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nde 10 seneden fazla görev almış teknik elemanlar ve yukarıda belirtilen lisans programlarını başarı ile tamamlamış kişiler de eğitim veya sınava ihtiyaç duymaksızın belge alabilirler.
İş Güvenliği Belgesi Türleri
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na göre sektördeki çalışma alanları üçe ayrılmıştır. Bu üç farklı grup için üç farklı belge türü vardır.
-
C sınıfı az tehlikeli çalışma alanları - C sınıfı belge
-
B sınıfı az tehlikeli ve tehlikeli çalışma alanları – B sınıfı belge
-
A sınıfı çok tehlikeli çalışma alanları – A sınıfı belge
Adaylar uygulamalı eğitim alıp sınavdan geçtikleri an C sınıfı belge kazanmaya hak alır. C sınıfı belge alan kişiler, B sınıfına geçebilmek için an az üç yıl fiilen görev yaptığını belgeleyebilecek ve B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılıp sınavdan geçer not almalıdır.
B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belge ile en az 4 yıl fiilen görev yaptığını belgeleyebilen kişiler A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimlerine katılarak yapılacak sınavdan başarı ile geçenler A sınıfı belge alabilirler.
İş Güvenliği Uzmanlığı Belgesi Geçerlilik Süresi Var Mı?
İş güvenliği Uzmanlık belgesi 5 yıl boyunca geçerlidir. 5 yılda bir vize işlemi yaptırılmalıdır. Vize süresi ise takvim yılında 60 gündür. Uzmanlık belgesinin geçerliliğinin olduğu 5 yıllık sürenin bitiminden 60 gün önce vize işleminin başlatılması önerilir.
.
İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik
6331/3,30, 3146/2,12. 29.12.2012 / 28512. Son Değ. 16/4/2020